Звернутись до Фонду

Як отримати одноразову грошову допомогу учасникам АТО від Держави

Інформуємо учасників АТО про права та спосіб отримання матеріальної допомоги

Сьогодні, солдати, поранені в АТО,потребують всілякої допомоги. Благодійний фонд «Фонду добрі справи» по  програмі  «Вдячність і турбота» вже надав допомогу нашим військовим на суму 220 тис. грн. Держава також не стоїть осторонь проблем своїх героїв та гарантує матеріальну допомогу пораненим під час АТО.

Інформуємо учасників АТО про права та спосіб отримання такої допомоги.

Розмір фінансової допомоги при пораненні (контузії, травмі, каліцтві), що тягне за собою інвалідність, складає:

  • I група - 304 500 грн.
  • ІІ група - 243 600 грн.
  • ІІІ група - 182 700 грн.
  • За часткової втрати працездатності внаслідок поранення в зоні АТО (без встановлення інвалідності) держава гарантує 60 900 - 85 300 грн. залежно від ступеня втрати працездатності.

Порядок оформлення одноразової грошової допомоги від держави військовослужбовцям, пораненим в АТО

Одноразова грошова допомога військовослужбовцям надається відповідно до Постанови Кабміну від 25.12.2013 р. № 975 «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві».

Документи, необхідні для отримання допомоги:

  • Заява
  • Копія паспорта
  • Копія ідентифікаційного коду
  • Копія довідки командира військової частини про причини та обставини поранення (видається у військовій частині)
  • Копія висновку лікаря, свідоцтво про хворобу (видається медичними установами, де проходили лікування) або копія довідки ВЛК
  • Копія довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення відсотку втрати працездатності, або встановленої інвалідності (видається комісіями МСЕК Міністерства охорони здоров’я)
  • Номер власного банківського рахунку
  • Для звільнених зі служби також необхідний витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби – копія військового квитка.

 Порядок призначення ОГД

Усі документи треба подавати у військову частину. Звільнені з військової служби передають документи у військовий комісаріат за місцем прописки, який направляє їх в Комісію з призначення ОГД при Міноборони. З моменту здачі документів до моменту прийняття рішення по виплаті має пройти мінімум 2 тижні. Перевірені документи Комісія передає Міністру оборони для прийняття рішення про призначення ОГД. Після прийняття рішення Міністром кошти пересилаються у військову частину для виплати ОГД.

Комісія з питань призначення ОГД

Для пред’явлення в комісії потрібні:

  • Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва)
  • Довідка про проходження військової служби або військовий квиток
  • Постанова про причинно-наслідковий зв’язок травми (поранення, контузії, каліцтва): свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК (за необхідності), протокол засідання ВЛК (військо-лікарської комісії),
  • Свідоцтво про хворобу та витяг з протоколу засідання ВЛК госпіталю, затверджені штатною ВЛК регіону
  • Медична книжка

До ВЛК (військово-лікарської комісії) госпіталю, де лікується поранений, подається оригінал довідки про обставини травми, поранення, контузії, каліцтва або надаються будь-які достовірні документи, які засвідчують факт отримання травми, поранення, контузії (запис у медичній книжці тощо).

Порядок проходження ВЛК, порядок отримання довідки МСЕК:

  • Копія медичної книжки
  • Копія паспорту
  • Копія ідентифікаційного коду
  • Копія свідоцтва про хворобу від ВЛК, довідки ВЛК
  • Копія трудової книжки (якщо є)
  • Копія витягу з наказу командира в\ч про виключення зі списків особового складу частини (контрактники)
  • Копія військового квитка (строковики)

 Засідання МСЕК призначається не пізніше, ніж через 1 місяць після подачі документів. МСЕК надає довідку, яка є підставою для подальшого нарахування ОГД та оформлення іншої соціальної допомоги. Всі оригінали необхідних документів потрібно мати на руках при безпосередньому проходженні МСЕК.

Орієнтовний перелік документів (точний перелік варто уточнити у МСЕК регіону):

1. Для поранених, які перебувають на лікуванні або реабілітації та не в стані пересуватися. Як тільки стан стабілізується, потрібно звертатися до завідувача відділення, в якому проходить лікування з проханням скликати МСЕК. Документи на МСЕК подає медичний заклад. Пораненим, що не в змозі пересуватися, скликається «виїзна» МСЕК. Саме МСЕК оформляє групу інвалідності та видає довідку.

2. Для поранених, які закінчили лікування. При виписці з медичного закладу необхідно обов’язково отримати довідку ВЛК, завірену печаткою, та виписаний епікриз.

3. Для осіб, які перебувають на військовій службі. У військовій частині необхідно отримати направлення на МСЕК для встановлення групи інвалідності, визначення відсотку втрати працездатності та потребу в протезуванні. В направленні вказуються строки служби (наприклад з 01.05.2014 - по сьогоднішній час). У районній лікарні або місцевому воєнному госпіталі необхідно звертатися  до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК. Після проходження МСЕК призначається група інвалідності або визначається відсоток втрати працездатності та видається відповідна довідка.

4. Для звільнених з військової служби. У районному військкоматі необхідно отримати  направлення на проходження МСЕК. У районній лікарні або місцевому воєнному госпіталі необхідно звертатися до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК. Після проходження МСЕК призначається група інвалідності або визначається відсоток втрати працездатності та видається відповідна довідка. Для прискорення призначення ОГД до зазначених документів необхідно додати заяву на ім’я військового комісара у вільній формі з проханням «у зв’язку з необхідністю оплати (лікування/операції/реабілітації) призначити позачергову невідкладну одноразову грошову допомогу у зв’язку з (опис поранення, де, коли і як отримане)»

УВАГА ! Необхідно перевірити , щоб у всіх довідках було вказано, що поранення отримано під час виконання обов’язків військової служби!!!

Формулювання «у зв’язку з проходженням військової служби» не дає підстав для призначення ОГД. Якщо довідку ВЛК не можна отримати через неможливість встановлення зв’язку між пораненням та виконанням обов’язків військової служби, необхідно звертатись до ЦВЛК (вул. Госпітальна 16, м. Київ). Необхідно перевірити, щоб у військовій частині всі копії були завірені печатками

 Додаткова інформація (адреси і контакти необхідних установ)

ЦВЛК (Центральна військово-лікувальна комісія)

Адреса: вул. Госпітальна 16,

м. Київ, каб. 15-16

Голова - Михайлець Василь Єфимович (каб. 2)

Заступник - Шевчук Роман Володимирович

Головне управління МСЕК

Адреса: вул. Костянтинівська 36,

м. Київ 044 463 79 70 044 463 15 91

Київський міський військовий комісаріат

Адреса: вул Шамрила 19,

м. Київ. каб. 10.

Кузнєцова Олена Анатоліївна 044 456 11 01

Косарчук Андрій Вікторович

Михайлюк Василь Станіславович 044 271 10 04

 

БФ «Фонд добрі справи» дякує всім небайдужим людям, які через Фонд допомагають нашим пораненим героям! Про програму Фонду «Вдячність та турбота» можна дізнатись тут