Звернутись до Фонду

Соціальний захист дітей-сиріт

Ставлення суспільства до своїх дітей відображає загальний рівень захисту та поваги прав людини. Незважаючи на великі політико-економічні проблеми, держава також гарантує соціальний захист дітям-сиротам.

Ставлення суспільства до своїх дітей відображає загальний рівень захисту та поваги прав людини. Що стосується «Фонду Добрі справи», потрібно сказати що вже 3 вересня 2014 року Фонд розпочав реалізацію програми «Успішна людина», спрямованої на успішну адаптацію випускників інтернатів до дорослих умов життя. Вже проведені перші уроки у Володарській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті, Спеціальній середній загальноосвітній школі для дітей з наслідками поліомієліту та ДЦП Дніпропетровської міської ради та Спеціальній школі-інтернаті №15 Святошинського району м. Києва.

Незважаючи на великі політико-економічні проблеми, держава також гарантує соціальний захист дітям-сиротам. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років, а при продовженні навчання - до 23 років, мають право на повне державне забезпечення в навчальних закладах.

У разі коли такий учень або студент є прийомною дитиною чи дитиною-вихованцем дитячого будинку сімейного типу, він за вибором може  бути  зарахований  на  повне  державне  утримання або йому продовжується виплата соціальної допомоги як дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

При вступі на навчання до професійно-технічних та вищих навчальних закладів дітям даної категорії має видаватися безоплатно за рахунок коштів тих закладів, які вони закінчили, комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нині це 204 гривні).

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи із їх числа звільняються від плати за навчання в державних і комунальних навчальних закладах усіх рівнів. При цьому, до закінчення відповідних навчальних закладів їх забезпечують безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем за нормами, установленими для вихованців шкіл-інтернатів, а також обідами та гуртожитком. Студентам цієї категорії виплачують стипендію у розмірі, який на 50 відсотків перевищує розмір стипендії у відповідному ВНЗ, а також 100% заробітної плати, яка нарахована в період виробничого навчання та практики. 

Також дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку виплачується одноразова грошова допомога. Розмір такої допомоги щороку встановлюється Кабінетом Міністрів України. У 2014 році її розмір становить 1810 гривень. У разі неотримання з будь-яких причин дитиною одноразової допомоги в установлений строк вона може бути виплачена протягом трьох років.