Звернутись до Фонду

СТАТУС УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ. ЧИ ВАРТО ЗА НЬОГО БОРОТИСЯ?

Пропонуємо вашій увазі iнформацiю про порядок отримання статусу учасника бойових дій.

Благодійний фонд «ФОНД ДОБРІ СПРАВИ» допомагаючи бійцям які повертаються із зони антитерористичної операції старається вирішити не лише проблеми сьогодення, але й допомогти у майбутньому.  Пропонуємо вашій увазі iнформацiю про порядок отримання статусу учасника бойових дій, який дає додаткові права і пільги,  які стосуються транспорту, комунальних послуг, суттєвої знижки або безкоштовного лікування, оздоровчо-реабілітаційні процедури тощо. Якщо особа загинула під час АТО, члени її сім’ї матимуть великий пакет соціальних послуг. Про пiльги учасника бойових дiй  можна дiзнатися тут

Що стосується документів та порядку надання статусу учасника бойових дій, то найперше,що військовим потрібно знати, це обов’язок збирати документи для отримання статусу має командир військової частини. Він може це робити навіть тоді, коли особа звільнилася з військової служби. 

Згідно з Порядком надання статусу учасника бойових дій, підставою для отримання такого статусу є документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження до районів проведення антитерористичної операції, їх перебування в таких районах з метою виконання завдань із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень);

Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції із включенням до її складу фахівців Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, АдміністраціїДержспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС,ДПтС, військових формувань. До складу міжвідомчої комісії можуть включатися фахівці інших державних органів та представники громадських організацій.

 Якщо ж командир не звернувся в комісію яка призначає статус учасника бойових дій, тоді потрібно вимагати витяги з наказів про відрядження в зону антитерористичної операції або ж документи (оригінали або завірені копії), що дають право отримати стаус. Командири військової частини перед тим, як відряджати людину в зону АТО, видають наказ до якого надаються списки тих військовослужбовців, які вiдряжаються. Після того як у військовослужбовця будуть документи на руках, потрібно звернутись до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та клопотати про надання статусу учасника бойових дій.

У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики. Рішення комісії може бути оскаржено в судовому порядку.

Посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак особам, яким надано статус, видаються органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС,ДПтС, а також органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації».

 З текстом Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» Ви можете дізнатися за посиланням:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/413-2014-п

 

Більше детальна інформація про благодійну акцію «Вдячність і турбота» доступна за посиланням.