Звернутись до Фонду

«Мотивація до навчання»

    Що робити коли дитина не хоче вчитися? Під час зустрічі з батьками «Школи свідомого батьківства» в київській загальноосвітній школі №45 – учасника благодійної програми «Успішна людина» розглядали тему, яка досить актуальна у школярів, особливо підлітків.

    Тренер програми «Успішна людина» Оксана Дубравіна, говорила з батьками про причини, які стають на заваді природньому інтересу до навчання, а саме відчуття небезпеки, тривога, голод за прив’язаністю, надмірні вимоги, перевантаження і т.п. Дійшли згоди, що школа не має наповнювати життя дитини на 100%.

    Як сформувати внутрішню мотивацію дитини? У навчанні велика роль належить соціальним і пізнавальним мотивам. Мотиви пов’язані з віком дитини - якщо в початковій школі домінуючим стимулом виступає прагнення порадувати своїми успіхами, отримати схвалення від батьків, вчителя, то у підлітків цей стимул втрачає актуальність і на перший план виступає прагнення самоствердження, прагнення бути кращим, по самостійно визнаним критеріям.

    Найдискусійнішою серед батьків була теза про те, що оцінки не найважливіші і що вони зазвичай не відображають реальної картини навчання дитини.