Звернутись до Фонду

Сергій Мамедов: «Допомога важлива тоді, коли вона своєчасна»

Про досвід організації благодійницької діяльності в сьогоднішніх умовах, реакцію суспільства та найближчі плани БФ «ФОНД ДОБРІ СПРАВИ» розповідає його засновник Сергій Мамедов.

Пане Сергію, які напрямки діяльності фонд розвиватиме у 2015 році?

Ми надаватимемо допомогу там, де вона потрібна. «Фонд добрі справи» не лишається осторонь подій в країні. Будемо робити все, що зможемо. Окрему підтримку знайдуть, безумовно, і проекти, які вже стали візитівкою нашої організації. Маю на увазі «Успішну людину» та «Банк добрих справ». Останній, до речі, вважаю одним з найбільших наших досягнень, якщо зважити, скільком людям цей проект допоміг врятувати життя. За 1,5  роки існування фонду він довів свою системну ефективність. Завдяки цій програмі понад 30 чоловік отримали своєчасну медичну допомогу та пройшли реабілітацію.

Розкажіть, будь ласка, з чого починався проект.

До нас надходило багато різних листів від людей та організацій щодо можливої допомоги. Та коли ми проаналізували деякі з них, побачили, що не завжди інформація підтверджується, дехто намагався спекулювати на людській біді.

Спілкуючись з друзями, які були готові допомагати іншим, ми усвідомили, що багатьох стримує той самий фактор. Вони не хочуть, щоб їх обдурили та щоб гроші пішли шахраям, а не тим, кому справді потрібна поміч. Погляньте на реакцію суспільства на жебраків, що випрошують гроші в метро. Їм вже мало хто вірить. З іншого боку, багато людей, коли трапляється біда, не знають куди звертатися і що робити.

Також існує проблема з оподаткуванням, адже люди, які отримують грошову допомогу на свої рахунки, повинні сплатити з цих коштів податки. Більшість про це не знає, і це стає неприємним сюрпризом. У випадку ж, коли кошти для людини збирає фонд та перераховує допомогу за лікування на медичний заклад, податки не сплачуються.

Ми вирішили створити благодійний фонд для того, щоб якомога більше людей змогли отримати допомогу.   

«Банк добрих справ» – це гарантія, що кожна заявка ретельно перевірена, і що кошти підуть точно за призначенням людям, які потрапили у біду. Насправді часто йдеться навіть про невеликі суми, але вони дійсно можуть врятувати комусь життя, якщо надати їх своєчасно.     

Пріоритетом №1 для суспільства зараз стала допомога нашим військовим.  Як  вдається достукатися до людей з проханням підтримати інші соціальні проекти?

Давайте називати речі своїми іменами. В країні іде війна, яка і визначила пріоритети. Потреби дітей-сиріт та інвалідів посунулися на задній план, хоча нікуди не зникли. Та звинувачувати тут можна хіба лише сам час та ситуацію, у якій ми всі перебуваємо.

Ми з колегами розуміємо це. Тож плани зважуємо, покладаючись передусім на власні сили. Вже сформувалася певна ресурсна база, яка дозволяє фонду продовжувати роботу за різними напрямками. Не можна позбавляти людей надії.

«Фонд добрі справи» започаткував освітній проект «Успішна людина» для дітей, що навчаються в школах-інтернатах. Програма спрямована на підвищення фінансової грамотності підлітків. Як думаєте, чи на часі піднімати ці питання в суспільстві?

Все, що стосується освіти, завжди на часі. Від цього залежить, чи стане успішною  країна через 10-15 років. Підліткам потрібні дієві і практичні орієнтири, щоб вони змогли досягти успіху. Програма вчить працювати над собою. До того ж «Успішна людина» спрямована передусім на соціальну адаптацію дітей.

Що саме ви маєте на увазі?

Вихідці з інтернатів, маючи пільги для вступу у виші, нерідко зловживають цим. Вони входять у соціум з хибною вимогою «ви нам винні!» і натомість нічого не роблять самі. Зате отримують стипендію. Як результат, вилітають з вишу, потім знову подають документи – і держава мусить їх взяти на навчання, позбавляючи в той же час шансу когось, хто більше заслуговує на її опіку. І так по колу. Зрештою у програші опиняються всі: і держава, і ті, хто не отримують реальних можливостей для особистого зростання та нормальної реалізації. Іншими словами, не отримують ані інструментів, ані стимулів. 

Таке ставлення і ситуацію треба змінювати. Слід показати підліткам, що все залежить лише від них. Вони можуть бути успішними – за умови, яка стосується і будь-кого іншого: якщо будуть працювати над собою. Ніхто нікому нічого не винен. Повір у себе і зроби сам.

Разом з тим «Фонд добрі справи» береться опікуватися фіналістами програми від моменту вступу до вишу і аж до працевлаштування… Не суперечите самі собі?

Ми дійсно ведемо перемовини з кількома вишами і підприємствами про залучення до нашого проекту. Проте ми нікого з переможців програми не будемо «тягнути». Наприкінці кожного навчального року ми визначатимемо серед найбільш наполегливих і талановитих дітей переможців програми, які згодом завдяки власній історії успіху зможуть стати прикладом і мотивацією для інших дітей. Та якщо наш студент змінить своє ставлення до навчання, ми готові будемо визнати, що помилилися з претендентом. Ми підставимо своє плече іншій дитині, в кого є і воля, і бажання стати кращим. Треба прагнути чогось у своєму житті, вдосконалювати себе, мати мету. І, звичайно, використовувати усі шанси, щоб отримати більше знань.

Які стратегічні очікування від проекту?

Безпосередні зусилля учня і наша довгострокова підтримка обов’язково виведуть нас на результат, який покаже бізнес-спільноті ефективність подібних проектів. Успішні молоді люди та їх історія, яку можна буде простежити крок за кроком, стануть хорошою мотивацією для залучення організацій до подібних соціальних проектів.

Ми прагнемо довести іншим, що варто підтримувати цих підлітків. І якщо вчасно роздивитися потенціал такої дитини і взяти її під свою опіку, то всього за кілька років підприємство може виростити для себе успішного фахівця. Причому така людина буде вдячна вам за підтримку, адже протягом цього періоду між вами сформуються довірчі стосунки.

Подібна практика особистих стипендій від компаній існує в багатьох країнах. Це хороший та перспективний шлях і для України.

Чи розглядає фонд нові напрямки для надання допомоги?

Ми розглядаємо можливості для надання допомоги тим, хто змушений був покинути свої домівки і виїхати із зони АТО. Хтось готовий їм надати житло – безкоштовно чи за половину вартості. Хтось готовий допомогти грішми. Проте таку допомогу краще надавати системно, тоді з неї буде більше користі. Наприклад, можна підключити  ще й підприємства. Якщо люди матимуть, де жити, то ті ж 2-3 тисячі гривень на місяць будуть суттєвою підтримкою для цілої сім’ї, тоді як для будь-якої компанії такі відрахування посильні навіть у період кризи. Можна також переконати підприємство влаштувати когось до себе на роботу.

А як щодо Ваших особистих планів поза межами діяльності благодійного фонду?

Є ідея створити громадську організацію, яка надаватиме якісну фінансову аналітику для ринку. Це будуть глибокі експертні оцінки та прогнози, що опиратимуться на конкретні пропозиції для поліпшення ситуації у фінансовій сфері. На сьогодні маємо багато розрізнених пропозицій. Потрібні більш об’ємні рішення, що зможуть вплинути на розвиток ринку і відкриють нові можливості для росту економіки.

 

Джерело: БФ «ФОНД ДОБРІ СПРАВИ»