Звернутись до Фонду

Основи економіки сімейного бюджету

Зустріч з учнями Володарської санаторної школи-інтернатум - учасника благодійної програми «Успішна людина» БФ «ФОНД ДОБРІ СПРАВИ»  в рамках уроків з фінансової грамотності та соціальної адаптації була присвячена питанням сімейного бюджету та ведення домашнього господарства. Це питання дуже важливе, безумовно, що «сімейна економіка» є складовою економіки держави. І навчаюсь на простих прикладах  вдалого ведення домашнього господарства діти  познають ази побудови сильної економіки  держави.

Як формується і як розподіляється сімейний бюджет? Які витрати стоять в приорітеті? Як бути готовим до непередбачуваних витрат? Як організувати фінансовий баланс в родинному бюджеті, щоб в ньому залишались вільні кошти для подорожей під час відпустки та приємні серцю подарунки? З яких щоденних справ складається налагоджений домашній побут, що дозволяє відчути затишок, комфорт оселі? Як поєднати відпочинок вдома і хатні справи? На всі ці питання, які й для дорослої людини бувають непростими, старшокласники шукали відповіді у творчій формі, уявивши себе членами кількох родин, що мешкають у власних будинках по сусідству.

Сумісними зусиллями дійшли до таких думок:

- для збереження позитивного балансу (без боргів і кредитів) сімейного бюджету необхідно вміти планувати витрати, обирати головні і другорядні потреби членів родини, заощаджувати, а на дорогі речі (подорожі) витрачатися не одразу, а закумулювавши певні фінансові ресурси;

- ведення домашнього господарства є необтяжливим у тому випадку, коли всі справи розподілені між членами родини відповідно до можливостей і уподобань кожного. Справи, які всім не довподоби - виконуються по графіку, по черзі. 

На завершення зустрічі було проведено вправу, в якій учасники міркували про свої життєві цінності, використання і витрачання таких своїх ресурсів як час, сили, знання та непрості життєві ситуації, в яких потрібно робити вибір і розставляти пріоритети відповідно до свого світогляду.

Галерея (5 фото)