Звернутись до Фонду

Підписано закон про трансплантацію органів в Україні

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 2386-а-1).

Згідно прийнятого Закону про  трансплантацію органів, на державному рівні буде побудована  цивілізована модель  проведення операцій з транспланталогії в України. На першому етапі буде створений Єдиний реєстр донорів та реципієнтів-хворих, що потребують пересадки органів. 

Законом також передбачено захист від незаконної трасплантації, один із ініціаторів законопроекту поясняє, що  «Стати донорами зможуть лише особи, які свідомо надали письмову згоду на посмертне донорство, або, якщо людина не залишила жодного волевиявлення, рішення щодо цього можуть прийняти її найближчі родичі. Донорами не зможуть стати невпізнані особи, загиблі від насильницької смерті та в зоні АТО/ООС, а також діти-сироти. Також Законом передбачена презумпція незгоди - неможливо буде забрати органи в людини, якщо вона не надала на це свою письмову згоду за життя чи заборонила таке вилучення - дані про це також зберігатимуться у реєстрі» .

Наразі операції з трансплантології,  для українських хворих, можливі тільки за кордоном, вони дорогі та бюрократично ускладнені, сподіваємося, що прийняття даного закону дозволить врятувати життя тисячам українців.